DutchEnglishFrenchGermanSpanish
Museum of Comic Art
DutchEnglishFrenchGermanSpanish
DutchEnglishFrenchGermanSpanish

Watchmen van Dave Gibbons

Watchmen van tekenaar Dave Gibbons en schrijver Alan Moore is een van de meest invloedrijke comics van de afgelopen vijftig jaar. Natuurlijk zijn Famous Funnies #1 (de eerste comic) uit 1933 en Action Comics #1 (het eerste optreden van Superman) uit 1938 ook mijlpalen en zonder Amazing Fantasy No. 15 (met de eerste Spider-Man) was er nooit een Marvel Universum geweest, maar hoe wij tegenwoordig tegen superhelden aankijken en welke verhalen ermee verteld worden, is te danken aan deze twee naar Amerika geïmporteerde Britten.

Extra Cover Warrior Met Twee Strips Van Alan Moore
Cover warrior met twee strips van Alan Moore

In de jaren zeventig had Marvel in het verenigd Koninkrijk een eigen uitgeverij opgericht. In eerste instantie werden de wekelijkse bladen van Marvel UK alleen gevuld met herdrukmateriaal, maar gaandeweg kwam er meer ruimte voor eigen productie. Toen hoofdredacteur Dez Skinner zijn eigen tijdschrift Warrior begon, nam hij veel van het talent mee, dat hij voor Marvel had gebruikt. Schrijver Alan Moore was een nieuwkomer, die direct indruk maakte met Marvelman (met Paul Neary en Alan Davis) en V voor Vendetta (met David Lloyd). Moore’s succes werd gezien door DC, die hem direct aan het werk zette voor hun eigen producties.

V For Vendetta Met Masker
V for Vendetta met masker

Hij werd gevraagd een project in te dienen voor een aantal ongebruikte helden en kwam met een zwartgallig verhaal over de opkomst en ondergang van een groep dysfunctionele superhelden. Zoals hij later toegaf, wilde de dwarse Moore van zijn eerste grote Amerikaanse strip een parodie maken op het hele superheldengenre in de stijl van hrt satirische tijdschrift Mad, maar dan serieus. De twaalfdelige reeks was een groot succes en werd vele malen herdrukt, verfilmd, nagemaakt en zelfs (tegen de wil van Moore in) uitgemolken voor diverse vervolgen. Na Watchman was het eigenlijk niet mogelijk meer om een gewoon vrolijk superheldenverhaal te maken, zonder duistere kanten. En niet alleen de comic industrie is erdoor veranderd. De toon van Alan Moore werd ook de toon van de meeste stripverfilmingen. Net iets grimmiger dan de werkelijkheid en minstens twee keer zo gewelddadig. Hoewel de schrijver zelf daar ondertussen allang van teruggekomen is.

Watchmen French cover

Before Watchmen