Lees alles over MoCA

Stripmuseum MoCA

Het MoCA is een nieuw Nederlands initiatief, opgezet door stripliefhebbers, verzamelaars en strip-deskundigen. De ambitie is om twee hoofdtentoonstellingen per jaar te organiseren, één in de zomer en één in de winter. Deze tentoonstellingen lopen 4 maanden, waardoor er ruimte is voor korte thema exposities en een jaarlijks Cartoonfestival. Een lijst van de eerste tentoonstellingen vind je hier.

De tentoonstellingen in het MoCA hebben een internationaal karakter, omdat de strip zelf ook een internationaal medium is. Daarom is ook gekozen voor de term Comic Art, waar alle vormen van de strip onder vallen. Met zijn kleinschalige opzet is het MoCA een unieke bestemming voor liefhebbers van het beeldverhaal uit binnen- en buitenland en de vele toeristen die Noordwijk bezoeken.

 

Bestel de luxe catalogus European Masters of Comic Art

De MoCA Missie

Het MoCA beschouwt het beeldverhaal als een belangrijke artistieke uiting van onze steeds meer op beeld gerichte cultuur. Niet voor niets wordt het aangeduid als de Negende Kunst. Het doel van het museum is om bijzondere voorbeelden uit de hele wereld te tonen in overzichtelijke, wisselende exposities. Door het concept van telkens volledig nieuwe exposities kan je regelmatig terugkomen, om je opnieuw te laten verrassen!

In het MoCA staat de maker centraal. Er is geen voorkeur voor een bepaalde periode of een bepaalde uitingsvorm, hoewel de verschillende samenstellers van de tentoonstellingen er hun eigen smaak op na mogen houden. Voorop staat het tonen van de beste en meest persoonlijke uitingen van de Negende Kunst. Het MoCA doet actief zijn best om een verbinding te vormen tussen de verschillende stromingen in de Nederlandse strip. Daartoe hebben we contact gelegd met zoveel mogelijk verschillende tekenaars, uitgeverijen en verenigingen. Op deze plek van bevriende uitgevers en organisaties.

MoCA Keuzes

Hieronder vindt u de gedachte achter de belangrijkste keuzes die gemaakt moesten worden bij de oprichting van het MoCA. Het begon allemaal met het idee dat er na het verdwijnen van het Museum Strips! in Rotterdam en het opgaan van het Nederlands Stripmuseum in het multi-media project Storyworld in Groningen, ruimte was voor een nieuw Stripmuseum in de Randstad. Maar waarom in Noordwijk aan Zee en waarom heet het niet gewoon een Stripmuseum?

Wij zijn MoCA

Wie zijn de mensen achter het MoCA? Op deze pagina kunt u alles vinden over het team dat het Museum of Comic Art draaiende houdt.

De Stichting

Het MoCA wordt beheerd door een stichting: Stichting Museum of Comic Art. Hierin zijn alle belangen van de organisatie verenigd. Omdat het een stichting zonder winstoogmerk is, heeft het MoCA de Culturele ANBI status verkregen. Dit heeft als voordeel dat een ieder belastingtechnisch voordelig kan schenken.

Het MoCA Gilde

MoCA wil graag de makers van beeldverhalen een podium geven die zij verdienen. Naast het organiseren van tentoonstelling is daarvoor ‘Het MoCA-gilde’ in het leven geroepen. Een select gezelschap kan hier lid van worden en jaarlijks zullen tekenaars/schrijvers van beeldverhalen verkozen worden tot gildemeester, een eregallerij van meesters van de Negende Kunst. Vanaf het najaar van 2020 gaat het MoCA de eerste meesters feestelijk installeren. Hier worden de biografieën van onze Gildemeesters geplaatst.

De ARKO Collectie

Op deze website zijn diverse stukken te zien uit de collectie van Arie Korbee, die zijn verzameld in de Arko-collectie. De Arko-collectie bestaat uit meer dan 1000 stukken en is nog steeds groeiend. Om een evenwichtige collectie op te bouwen, zijn vanaf het begin enkele scherpe criteria opgesteld.

MoCA Pand

Het MoCA is gehuisvest in een dubbelhoge winkel in de Bomstraat, een van de hoofdaderen in het Noordwijkse winkelgebied. Het museum zelf is opgebouwd uit verschillende delen. De tentoonstellingen vinden plaats in De Schatkamer. In deze dubbelhoge ruimte wordt de tentoonstelling elke paar maanden gewisseld.

Pers

Klik hier om het officiële persbersbericht te lezen van het Museum of Comic Art.