Wij zijn MoCA

Stichtingsbestuur:

Korbee

Arie Korbee

In het dagelijks leven is Arie architect. O.a. het LAM op het Keukenhof is van zijn hand.
Het MoCA gebouw is ontworpen als winkel, maar is middels een flinke verbouwing herbestemd tot volwaardig Museumgebouw. Arie Korbee is al sinds zijn vroege jeugd geïnteresseerd in strips. Dat is begonnen als Robbedoes- lezertje en alle strips van Dupuis, maar is later uitgegroeid naar een bredere interesse. Nu ruim 20 jaar verzamelt Arie de originele tekeningen van ‘Het Stripverhaal’. Inmiddels is dit een mooie collectie, die nog steeds groeiende is. Hij liep al jaren rond met het idee meer te doen met zijn collectie, zodat een breder publiek kennis kan maken met ‘de schatten’ van de Negende Kunst. Zie Arko collectie.

Arie is voorzitter van de Stichting en acteert in de diverse werkgroepen. Hij is te bereiken via arie@museumofcomicart.nl

John Asselbergs

John Asselbergs

In het dagelijks leven is John grafisch vormgever en werkt als zelfstandig ondernemer. Eind jaren 70 begon hij als illustrator waarna hij al snel in de ‘snelle’ reclamewereld rolde als vormgever van folders, magazines, boeken, huisstijlen enz. In dezelfde jaren 70 maakt hij kennis met het stripverhaal. Eerst via weekblad Kuifje en daarna vooral door de Pep. De liefde voor het beeldverhaal is nooit meer overgegaan met een brede interesse in humoristische (Guust, Robbedoes, de Generaal, Agent 327, Blunder…) en realistische strips (Blueberry, XIII, Largo Winch…). Een bijzondere voorkeur geniet Marten Toonder en O.B. Bommel in het bijzonder. Als bestuurslid van de Marten Toonder Verzamelaars Club (MTVC) is hij sinds 2015 verantwoordelijk voor de vormgeving van ‘Toondertijd’.
In het kader van Noordwijk Space City organiseerde hij bij Space Expo de tentoonstelling ‘Comics in Space’. Arie Korbee stelde enkele originelen ter beschikking om te exposeren en als uitvloeisel van deze succesvolle tentoonstelling is het idee voor MoCA ontstaan en werkelijkheid geworden.

John neemt alle speciale projecten voor zijn rekening en is te bereiken via john@museumofcomicart.nl.

Peter Zuidhoek

Peter Zuidhoek

Peter Zuidhoek is 41 jaar werkzaam geweest als assurantie-adviseur en was zelfstandig ondernemer.

Vanuit zijn passie voor realistische schilderkunst is hij daarnaast in 2003 gestart met galerie ArtBoutique in Noordwijk aan Zee. Samen met zijn vrouw Edith runt hij de galerie aan huis. In zijn jeugd was hij al een enthousiast lezer van stripverhalen. Naast Kuifje, Suske & Wiske, Agent 327, Guust Flater en de Blauwbloezen las hij graag de complete serie van Toppers in Strip en Sheriff King. Nadat Arie Korbee bij Peter polste of hij als bestuurslid een bijdrage wilde leveren aan het opstarten en exploiteren van het MoCA, hoefde hij niet lang na te denken. Het wakkerde direct het oude jeugdsentiment aan en inmiddels is hij weer volop aan het lezen van stripverhalen geslagen…

Peter draagt zorg voor de financiën, sponsorzaken, werving van vrienden en volgers op social media en is te bereiken via peter@museumofcomicart.nl.

Wie zijn de andere mensen achter het MoCA?

Ger Apeldoorn Kopie

Ger Apeldoorn (adviseur van de stichting)

Ger Apeldoorn is een Nederlandse schrijver en striphistoricus, auteur van de standaardwerken De Jaren Pep en De Jaren EppoMaar hij is niet alleen geïnteresseerd in de Nederlandse strip. Hij heeft een blog waarop hij al tien jaar lang schrijft over de Amerikaanse comics, krantenstrips en cartoons uit de jaren vijftig. Ger schreef artikelen over Stan Lee, Jack Kirby en Jack Cole voor de Amerikaanse bladen Alter Ego en Hogan’s Alley. In 2017 maakte hij  Behaving Madly, dat werd uitgegeven door Craig Yoe en IDW en in 2018 een nominatie kreeg voor een Eisner Award in de categorie beste secundaire stripgeschiedenis. In 2018 was Ger de ontvanger van de P. Hans Frankfurtherprijs van verdiensten voor de Nederlandse stripwereld. Iedere twee weken verzorgt Ger ook de nieuwsrubriek Varia in het stripblad Eppo. 

Ger verzorgt de tekenaarscontacten en is een belangrijke speler in de werkgroep communicatie.
Hij is bereikbaar via ger@museumofcomicart.nl

Rob Van Muiden

Stripwinkel Fantasia

Natuurlijk heeft het MoCA ook zijn eigen strip-museumshop: Fantasia. In het goed van stripwinkels voorziene Amsterdam heeft stripwinkel Fantasia in een aantal jaar een bijzondere positie veroverd door zijn unieke locatie (op de Buitenveldertselaan 174, niet ver van de ringweg A10), overzichtelijke website én aanlokkelijke combinatie van strips, zeefdrukken, originelen, boekpresentaties en signeersessies.
Samen met het MoCA zal eigenaar Rob van Muijden deze bezigheden uitbreiden naar Noordwijk aan Zee.
Hierdoor kunnen de bezoekers van het museum de nieuwste en meest belangrijke strips mee naar huis nemen en kunnen het MoCA en Fantasia samen signeersessies en kleine overzichtstentoonstellingen organiseren.

MOCA Beeldmer

Vele enthousiastelingen en vrijwilligers

Er hebben al diverse mensen toegezegd hun bijdrage te willen leveren aan het MoCA.
Verzamelaars en/of enthousiaste striplezers die het leuk vinden om een dagdeel in de week als suppoost in het museum toezicht te houden, of een andere bijdrage te leveren, zijn van harte welkom!
Meehelpen aan het MoCA? Word vrijwilliger