Het MoCA persbericht

Het ‘Museum of Comic Art’ (MoCA) is een nieuw initiatief in de gemeente Noordwijk. Een kleinschalig, maar hoogwaardig volledig Energie-neutraal museum, dat bedoeld is voor binnen- en buitenlandse stripliefhebbers, toeristen en mensen die actief zijn in de Negende Kunst. Er is gekozen voor de naam MoCA, omdat het woord ‘strip’ bij buitenlandse toeristen een heel andere connotatie heeft.

Vanaf het voorjaar van 2021 toont het MoCA origineel werk van Nederlandse, Europese en Internationale stripmakers. Er zijn twee exposities per jaar, samengesteld uit de unieke collectie van Arie Korbee, aangevuld met originelen uit diverse andere verzamelingen, onder strikte voorwaarden geleende stukken van de auteurs zelf en materiaal uit diverse Europese galerieën. Hiernaast zijn er een aantal kleine, meer permanente tentoonstellingen, waarop de geschiedenis en het maakproces van strips te zien is.
Aan de hand van dit halfjaarlijks wisselend programma kunnen bezoekers kennis maken met de talrijke facetten van het beeldverhaal. Het MoCA is breed georiënteerd en heeft tot doel om de Negende Kunst in al haar facetten in het spotlicht te zetten. Leidend in de keuze van het materiaal is niet de populariteit of de waarde van de getoonde stukken, maar de kwaliteit van de makers en de bijdrage die ze geleverd hebben aan de ontwikkeling van het beeldverhaal.

Dit zijn ook de criteria waarmee Arie Korbee zijn eigen collectie heeft opgebouwd. In de afgelopen twintig jaar heeft hij van elke belangrijke maker minstens zeven stukken verzameld, die samen een duidelijk beeld van zijn of haar carrière geven. Minder belangrijke tekenaars zijn met drie originelen vertegenwoordigd.
Elk van de stukken wordt in zijn verband getoond, met een voorbeeld van hoe het gedrukt werd en in welk tijdschrift, krant of album. Voorbeelden hiervan vindt u in de bijlage.

Voor de locatie in Noordwijk aan Zee is niet alleen gekozen, omdat de oprichters Arie Korbee, John Asselbergs en Peter Zuidhoek daar hun roots hebben. Noordwijk is de 2e congresplaats van Nederland en trekt jaarlijks ruim 1.2 miljoen bezoekers. Het MoCA rekent zichzelf rijk met een zichtbare locatie in het winkelcentrum van Noordwijk aan Zee, waar in de zomer iedere dag honderden toeristen langs lopen. De bereikbaarheid per Openbaar Vervoer (bushalte op 50 m.) en auto (P op 25 m.) is uitstekend. Dit laatste is vooral belangrijk voor toeristen uit de Randstad, die vanaf Amsterdam minder dan drie kwartier hoeven te reizen om bij het museum te komen.

Het idee om een stripmuseum te beginnen in Noordwijk, bestond eigenlijk al voordat de plannen voor het MoCA vorm kregen. Na het succes van de Strips in Space tentoonstelling in het Space Expo, was duidelijk dat die combinatie van toeristische bestemming en nationale bereikbaarheid een sterke combi is. En op zich is dat niet uniek. In België is de kustplaats Middelkerke al jarenlang dé stripgemeente en ook in Frankrijk worden veel musea, tentoonstellingen en stripbeurzen georganiseerd in kustplaatsen als Cherbourg, Sète en La Seyne sur Mer.

Het MoCA zal bij de bezoekers het beeld en de kijk op strips ongetwijfeld veranderen. Liefhebbers en kenners van de Negende Kunst zullen zich verbazen over de prachtige verzameling van origineel werk. Voor de Nederlandse liefhebbers worden tal van activiteiten georganiseerd, zodat zij de reis naar Noordwijk niet alleen voor de nieuwe tentoonstelling hoeven te maken. Tijdens unieke signeersessies is zelfs een persoonlijke ontmoeting met stripmakers mogelijk. Dé kans om met een gesigneerd album als bonus het bezoek aan MoCA af te sluiten.

Het museum plant zijn deuren te openen in het voorjaar van 2021. Voor die tijd (najaar 2020) wordt er een exclusieve, niet openbare tentoonstelling georganiseerd om te kijken hoe alles werkt.Het onderwerp van die tentoonstelling is de verzameling van Arie Korbee zelf, die voor vrienden, pers en medewerkers een plezierige kijk zal geven over wat er in de komende jaren te wachten staat.

Maar wij richten ons niet alleen op de korte termijn. In de loop van dit jaar zal ook gewerkt worden aan een beleidsplan voor de komende tien jaar. De Stichting MoCA en haar medewerkers hopen met het museum en alles daar omheen een instituut neer te zetten dat in de komende decennia de kwaliteiten van het beeldverhaal zal uitdragen in al zijn uitingen en met al zijn mogelijkheden. Naast exposities wil het MoCA daarom boekpresentaties organiseren, stripboekenmarkten huisvesten, een jaarlijks cartoonfestival faciliteren, lezingen, themabijeenkomsten, workshops & masterclasses opzetten en stripcursussen voor jong en oud organiseren. In de MoCA-shop kunnen liefhebbers terecht voor unieke (speciale en luxe) stripuitgaven, litho’s, origineel werk, beelden van stripfiguren, posters e.d.