Fill 1

Wij zijn MoCA

Fill 1

Stichtingsbestuur:

Arie Korbee

Arie Korbee

In het dagelijks leven is Arie architect. O.a. het LAM op het Keukenhof is van zijn hand.
Het MoCA gebouw is ontworpen als winkel, maar is middels een flinke verbouwing herbestemd tot volwaardig Museumgebouw. Arie Korbee is al sinds zijn vroege jeugd geïnteresseerd in strips. Dat is begonnen als Robbedoes- lezertje en alle strips van Dupuis, maar is later uitgegroeid naar een bredere interesse. Nu ruim 20 jaar verzamelt Arie de originele tekeningen van ‘Het Stripverhaal’. Inmiddels is dit een mooie collectie, die nog steeds groeiende is. Hij liep al jaren rond met het idee meer te doen met zijn collectie, zodat een breder publiek kennis kan maken met ‘de schatten’ van de Negende Kunst. Zie Arko collectie.

Arie is voorzitter van de Stichting en acteert in de diverse werkgroepen, waaronder met name het samenstellen van nieuwe tentoonstellingen en de catalogi. Hij is te bereiken via arie@museumofcomicart.nl

John Asselbergs

John Asselbergs

In het dagelijks leven is John grafisch vormgever en werkt als zelfstandig ondernemer. Eind jaren 70 begon hij als illustrator waarna hij al snel in de ‘snelle’ reclamewereld rolde als vormgever van folders, magazines, boeken, huisstijlen enz. In dezelfde jaren 70 maakt hij kennis met het stripverhaal. Eerst via weekblad Kuifje en daarna vooral door de Pep. De liefde voor het beeldverhaal is nooit meer overgegaan met een brede interesse in humoristische (Guust, Robbedoes, de Generaal, Agent 327, Blunder…) en realistische strips (Blueberry, XIII, Largo Winch…). Een bijzondere voorkeur geniet Marten Toonder en O.B. Bommel in het bijzonder. Als bestuurslid van de Marten Toonder Verzamelaars Club (MTVC) is hij sinds 2015 verantwoordelijk voor de vormgeving van ‘Toondertijd’.
In het kader van Noordwijk Space City organiseerde hij bij Space Expo de tentoonstelling ‘Comics in Space’. Arie Korbee stelde enkele originelen ter beschikking om te exposeren en als uitvloeisel van deze succesvolle tentoonstelling is het idee voor MoCA ontstaan en werkelijkheid geworden.

John neemt alle speciale projecten voor zijn rekening. Hij is betrokken bij de samenstelling van de tentoonstellingen, het tentoonstellingsmateriaal en de catalogi. John is te bereiken via john@museumofcomicart.nl.

Peter Zuidhoek

Peter Zuidhoek

Peter Zuidhoek is 41 jaar werkzaam geweest als assurantie-adviseur/financieel planner en was zelfstandig ondernemer.

Vanuit zijn passie voor realistische schilderkunst is hij daarnaast in 2003 gestart met galerie ArtBoutique in Noordwijk aan Zee. Samen met zijn vrouw Edith runt hij de galerie aan huis. In zijn jeugd was hij al een enthousiast lezer van stripverhalen. Naast Kuifje, Suske & Wiske, Agent 327, Guust Flater en de Blauwbloezen las hij graag de complete serie van Toppers in Strip en Sheriff King. Nadat Arie Korbee bij Peter polste of hij als bestuurslid een bijdrage wilde leveren aan het opstarten en exploiteren van het MoCA, hoefde hij niet lang na te denken. Het wakkerde direct zijn jeugdsentiment aan en inmiddels is hij weer volop aan het lezen van stripverhalen geslagen…

Peter draagt zorg voor de financiën, fondsenwerving, sponsorzaken, werving van vrienden, de nieuwsbrief, de website en social media en is te bereiken via peter@museumofcomicart.nl.

Wie zijn de andere mensen achter het MoCA?

Ger Apeldoorn (adviseur van de stichting)

Ger Apeldoorn (adviseur van de stichting)

Ger Apeldoorn is een Nederlandse schrijver en striphistoricus, auteur van de standaardwerken De Jaren Pep en De Jaren EppoMaar hij is niet alleen geïnteresseerd in de Nederlandse strip. Hij heeft een blog waarop hij al tien jaar lang schrijft over de Amerikaanse comics, krantenstrips en cartoons uit de jaren vijftig. Ger schreef artikelen over Stan Lee, Jack Kirby en Jack Cole voor de Amerikaanse bladen Alter Ego en Hogan’s Alley. In 2017 maakte hij  Behaving Madly, dat werd uitgegeven door Craig Yoe en IDW en in 2018 een nominatie kreeg voor een Eisner Award in de categorie beste secundaire stripgeschiedenis. In 2018 was Ger de ontvanger van de P. Hans Frankfurtherprijs van verdiensten voor de Nederlandse stripwereld. Iedere twee weken verzorgt Ger ook de nieuwsrubriek Varia in het stripblad Eppo. 

Ger verzorgt de tekenaarscontacten en is een belangrijke speler in de werkgroep communicatie voor het samenstellen van de catalogi.
Hij is bereikbaar via geapelde@upcmail.nl

MoCA Comic Art Gallery & Shop

MoCA Comic Art Gallery & Shop

In samenwerking met Ton Mackaaij van Uitgeverij Cliché exploiteren wij de MoCA Comic Art Gallery & Shop. Een heuse stripgallery waar wisselende verkooptentoonstellingen van originelen plaatsvinden.

Daarnaast is er vanzelfsprekend een uitgebreid assortiment van bekende stripalbums te koop. En niet te vergeten een bijzondere collectie beeldjes van bekende stripfiguren.

Er worden signeersessies georganiseerd en je kunt er regelmatig striptekenaars ontmoeten. 

Je vindt in de Shop naast strips ook stripbeelden, posters litho's, zeefdrukken en originelen. Wij zijn officieel dealer van Disney- en Kuifje beelden.

Kom vooral eens kijken!

Stefan Kellner

Stefan Kellner

Stefan is enthousiast verzamelaar van boeken en vooral groot fan van Piet Wijn en Loisel. Hij leest alles wat los en vast zit en is gek op goede verhalen.

Recente stripreeksen die hem aanspreken zijn Gung Ho, Beestenburcht, Broceliande en Mooie Zomers. Je vindt Stefan vaak op stripbeurzen waar hij in de rij staat voor een dedicas (tekening in een album). Zodra hij hoorde dat er een stripmuseum in Noordwijk kwam, wist hij dat hij daar graag bij wilde horen.

Stefan is suppoost en verzorgt de verzending van de catalogi.
Daarnaast stelt hij de filmpjes voor het MoCA samen, verzorgt de Comic Art wand en is ook behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

Martin Bruchner

Martin Bruchner

Martin was als kind al geabonneerd op de Donald Duck en de Flintstones. Pas tijdens de middelbare schooltijd kreeg hij ook interesse in stripboeken.
Een schoolvriend had een een verzameling albums van Asterix en Obelix en die vond hij zo leuk dat Martin ze ook ging kopen.

Ja, en als je dan eenmaal in zo'n stripwinkel bent geweest, blijf je terugkomen...
Martin is een liefhebber van komische strips met als favoriet Olivier Blunder. Ook Agent 327, de Generaal en natuurlijk Guust Flater zitten in zijn verzameling.
Martin is suppoost in het MoCA en ondersteunt bij de exploitatie van onze catalogi.

Ton Schalks

Ton Schalks

Ton leest en verzamelt al sinds de 50-er jaren enthousiast beeldverhalen. Hij is opgegroeid met Kuifje en Robbedoes en de verhalen van Eric de Noorman, Kapitein Rob, Olivier B. Bommel etc.

Zij interesse heeft zich steeds meer verbreed naar Belgische en Franse beeldverhalen, nu nog ontdekt hij steeds weer nieuwe juweeltjes! Favorieten van Ton zijn onder andere Hergé, Jacobs, Kresse, Franquin, Martin, Giraud, Loisel enz enz.

Ton is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van tentoonstellingen. Hij prijst zich gelukkig met zo'n keun museum en prachtige stripwinkel in zijn eigen dorp.

Nico Duyvenvoorde

Nico Duyvenvoorde

Nico is opgevoed met Donald Duck, Kuifje, Suske en Wise en Asterix & Obelix.
Hij verzamelt al sinds zijn jeugd strips en groeide op met de stripbladen Eppe, Kuifje en Robbedoes. Enkele favorieten uit die periode (en nog steeds) zijn Agent 327, Franka, Sjef van Oekel, Storm, Buck Danny en Roodbaard. en tekent zelf ook graag stripfiguren. 

Later kwamen daar Engelse-, Amerikaanse-, Belgische- en Franse- strips bij. Nico probeert altijd nieuwe strips te ontdekken. In Nederland vindt Nico de persoonlijke strips van Barbara Stok, Flo(or) de Goede en Maaike Hartjes erg goed. Hanco Kolk's 'Meccano' vindt hij weer briljant in maatschappij kritiek.

Nico is suppoost in het MoCA ondersteunt bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

Wim van Kan

Wim van Kan

Wim las op de lagere school al de Okkie en de Taptoe. Hij moest eigenlijk boeken lezen, maar vond stripverhalen veel leuker. Zijn favorieten waren Kuifje, Suske en Wiske, Lucky Luke, Jan Jans en Asterix en Obelix.

Zijn zakgeld ging volledig op aan het kopen van zijn favoriete stripboeken. Ook later bleef zijn belangstelling groot en kocht hij nog regelmatig een stripalbum.
Nu als vrijwilliger in het MoCA is het een groot feest der herkenning voor Wim. Vooral bij de tentoonstelling van Marten Toonder komt hij zoveel bekende figuren tegen die blijkbaar nog goed in zijn geheugen zitten. Hij geniet van de fascinerende wereld achter de stripverhalen en leert de stripwereld steeds beter kennen.

Wim is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

 

Harry Beuk

Harry Beuk

In het gezin met 8 kinderen vocht Harry in zijn jeugd om de Donald Duck en later de Pep te lezen. Hard lopen uit school vandaan om de eerste te zijn.

Harry vindt het leuk om aan de balie jong en oud enthousiast te ontvangen en de weg te wijzen in het MoCA. Het enthousiasme en de kennis over strips van de collega's doet hem goed. Hij deelt ook graag berichten over tentoonstellingen van het MoCA op zijn eigen social mediakanalen.

Harry is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

 

John van Gaal

John van Gaal

John zijn eerste kennismaking met strips was op zijn heilige communie in 1978. Een oom en tante waren eigenaars van 2 boekhandels en gaven John 2 albums van Suske en Wiske cadeau. Dat was de start van zijn verzameling en latere lidmaatschap van de Fameuze Fanclub waar hij nu al 30 jaar lid van is.

John is ook andere strips gaan lezen en verzamelen, zoals Kuifje, Asterix, Lucky Luke, Nero, Urbanus en nog veel meer. Hij bezoekt graag stripbeurzen en heeft daar een aantal jaren als vrijwilliger een kraam bemand. Naast stripliefhebber is John een enthousiast amateur scheidsrechter.

John is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

Rutger van Wely

Rutger van Wely

Rutger is in het dagelijks leven arbeidsjurist bij de overheid. In zijn jeugd groeide hij op met de Donald Duck en de Pep. Hij leest nog steeds graag strips uit die periode.

Tegenwoordig verzamelt Rutger vooral werk van Giraud/Moebius, Richard Corben en een beetje van Franquin. Hij houdt van Franse en Belgische striptekenaars zoals Hergé, Edgar P. Jacobs, Uderzo en Tardi. Ook Amerikaanse tekenaars als Will Eisner heeft zijn belangstelling en het wat onbekender werk zoals van de Finse Tove Jansen.

Rutger is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

Rob van Rooijen

Rob van Rooijen

Rob is al vanaf zijn jeugd een enthousiast striplezer en verzamelaar.

Rob is suppoost in het MoCA en helpt regelmatig bij het op- en afbouwen van tentoonstellingen.

 

Jan Hilkemeijer

Jan Hilkemeijer

Jan is een fervent stripboekenlezer en verkocht jarenlang boeken.

Jan is suppoost in het MoCA en behulpzaam bij het op- en afbouwen van nieuwe tentoonstellingen.

Ger de Zeeuw

Ger de Zeeuw

Ger is een echte 'Bommel fan' en enthousiast striplezer en verzamelaar.

Ger is naast suppoost behulpzaam bij het op- en afbouwen van tentoonstellingen en verzorgt alle bijschriften bij de originele covers.

Emiel Mostert

Emiel Mostert

Emiel Mostert leerde lezen met behulp van de Donald Duck waar zijn ouders vanaf 1952 een abonnement op hadden. Later kwam daar de Arend bij. Nadat het gezin verhuisde naar het VK kwam daar een abonnement op Buster en werden Classics en het blad Mad gekocht van elke penny zakgeld.

Geschiedenis en humor, het begin van een zeer gevarieerde smaak aan comics. Terug in Nederland werd wekelijks de Pep/Eppo/Wordt Vervolgd verzwolgen, de Robbedoes en Kuifje maakten de stripliefhebberij compleet. Populair zijn bij hem vooral alles van Gerrit de Jager, Franquin, Toonder Studio's, maar ook Segrelles. 
 

Het 'werk' als suppoost in het museum vindt hij gewoon leuk vanwege het enthousiasme dat de sfeer bepaalt rond MoCA: het stichtingsbestuur, de vrijwilligers, maar vooral de bezoekers. 
Geert Snijders

Geert Snijders

Onder de kinderen in de buurt waarin Geert opgroeide, waren strips heel belangrijk. Ze tekenden met krijt het gele teken op muren in onze wijk en gingen naar de Bijenkorf om een handtekening van Uderzo en Morris te halen, die daar waren voor een signeersessie.

Geert tekende zelf veel. Hans Kresse was zijn grote voorbeeld. Voor zijn pensionering was Geert leerkracht basisonderwijs. Op vrijdag geeft hij nog steeds op zijn oude school tekenles aan de kinderen van groep 3 t/m 8.

Geert is suppoost in het MoCA.

Herbert Plompen

Herbert Plompen

Herbert is een fanatieke striplezer en tekent zelf ook niet onverdienstelijk cartoons.
Herbert is suppoost en organisator van de Noordwijkse stripbeurzen.

 

Martin Ruis

Martin Ruis

Martin is al vanaf zijn jeugd een enthousiast striplezer en de oudste van de vrijwilligers.

Martin is suppoost in het MoCA en doet dat met veel plezier.

 

Hans Bakker

Hans Bakker

Hans draagt het MoCA een warm hart toe. Hij is ons behulpzaam bij de fondsenwerving.
Vele enthousiastelingen en vrijwilligers

Vele enthousiastelingen en vrijwilligers

Het MoCA heeft een enthousiast team van vrijwilligers die hun bijdrage leveren aan het MoCA.
Verzamelaars en/of enthousiaste striplezers die het ook leuk vinden om een dagdeel in de week als suppoost in het museum toezicht te houden, of een andere bijdrage te leveren, zijn van harte welkom!
Meehelpen aan het MoCA? Word vrijwilliger

Museum of Comic Art gebruikt cookies om een optimale werking van de website te garanderen en om het gebruik van de site te analyseren. Meer weten over onze cookies? Bekijk dan ons cookie beleid.
 Cookies NIET accepteren